Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune har besluttet, at medarbejderne på plejehjemmene fremover skal have mere tid til pleje og omsorg af beboerne. Derfor tilbydes fremadrettet døgnforplejning til alle beboerne på kommunens plejehjem.

Alle beboere på Guldborgsund Kommunes plejehjem skal fremover på døgnforplejning.

Det har et enigt Ældre og Omsorgsudvalg i Guldborgsund Kommune besluttet på sit seneste møde.

Fælleskøkkenet i Sakskøbing leverer i forvejen færdiglavet og energirigtigt mad til langt de fleste beboere på kommunens plejehjem. Nu skal de sidste beboere på døgnforplejning, så medarbejderressourcerne kan bruges mere hensigtsmæssigt.

Hvis en beboer på et plejehjem ikke ønsker døgnforplejning, skal beboeren eller dennes pårørende fremadrettet selv sørge for forplejning, som omfatter alle måltider og mellemmåltider.

Bob Richard Nielsen, formand for Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune, udtaler:

”Med de pressede budgetter, vi kigger ind på ældre- og omsorgsområdet de kommende år, har vi simpelthen ikke råd til en så dyr ordning, som samtidig tilgodeser en relativ lille del af det samlede antal beboere på vores plejehjem. Vi sparer en masse personaleressourcer ved at få alle beboere over på den samme forplejning, og nogle af disse ressourcer skal nu i stedet bruges til at styrke den nære og personale omsorg til beboerne i hverdagen. Det er der faktisk allerede nu et stort behov for, og de kommende år bliver behovet endnu større, fordi flere og flere ældre får brug for personlig pleje og omsorg.”

Ældre og Omsorgsudvalget har samtidig besluttet, at ægtepar, der bor på kommunens plejehjem, får halveret prisen på den ene ægtefælles døgnforplejning.

”Enlige får mere i folkepension, end hvis du er en del af et ægtepar. I udvalget er vi enige om, at vi gerne vil skabe lidt mere luft i et ægtepars økonomi ved at halvere udgiften på den ene ægtefælles døgnforplejning,” fortæller Bob Richard Nielsen.

Fjerner bemanding fra caféer

I dag er der caféer på stort set alle kommunens plejehjem og på flere lokale aktivitetscentre.

Størstedelen af de borgere, der kommer udefra i cafeerne, er mere selvhjulpne end borgere på plejehjemmene.

Ældre og Omsorgsudvalget har besluttet, at den kommunale bemanding på caféerne fjernes.

Hensigten er, at cafélokalerne, der ikke ligger på et plejehjem, stilles til rådighed for brugerne udefra, så de får ejerskab over lokalerne og dermed selv kan bestemme, hvornår de vil drikke kaffe, spille spil eller lave andre aktiviteter.

Caféerne, der ligger på et plejehjem, vil fortsat være underlagt fødevarekontrol og vil benyttes af personalet på plejehjemmene til tilberedning af alle måltider til beboerne på stedet – ligesom caféerne fortsat vil blive brugt til aktiviteter, spisestuer og samlingssted for plejehjemmenes beboere.

Borgere udefra vil, ud fra de forskellige muligheder der er på plejehjemmene, være velkommen i caféen, men der vil fremover ikke være salg i caféerne.

Kathrine Brønnes, næstformand for Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune, udtaler:

”Vi er naturligvis ærgerlige over, at vi er nødt til at fjerne bemandingen på caféerne, men vi står i en svær situation, hvor vi skal spare rigtig mange millioner kroner de kommende år. Vi har vurderet, at det giver bedst mening at fjerne bemandingen på caféerne for at sikre, at vi de kommende år har ressourcer til at give de allermest sårbare borgere, der bor på vores plejehjem, den personlige pleje og omsorg, de har brug for og krav på,” siger Kathrine Brønnes og tilføjer:

”Vi anerkender bekymringen for, at tilpasningen af caféerne kan skabe mere ensomhed, men vi vil gerne understrege, at vi ikke fjerner faciliteterne – vi fjerner den del, der vedrører salg af mad og drikkelse.”

I næste uge vil formanden og næstformanden i Ældre og Omsorgsudvalget besøge flere caféer og plejehjem for at gå i dialog med borgerne og deres pårørende og samtidig uddybe, hvad der ligger til grund for de politiske beslutninger.

For yderligere information:

Bob Richard Nielsen, formand for Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune: 42 25 20 61

Kathrine Brønnes, næstformand for Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune: 25 18 29 02

Emil Andersen, presse- og kommunikationskonsulent i Guldborgsund Kommune: 25 18 01 73

Kilde

Foto: ABW