I foråret oprettede en række virksomheder og Guldborgsund Kommune et nyt initiativ målrettet unge mennesker, der af forskellige årsager er uden for job eller uddannelse. Indsatsen hedder Ungegarantien, og allerede få måneder efter den er sat i gang, er resultaterne værd at bemærke.

For nogle unge mennesker er vejen ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse lidt sværere og kringlet end for andre unge, og for nogen kan det betyde, at de aldrig får en fast tilknytning til arbejdsmarkedet.

Den problematik har Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget i Guldborgsund Kommune taget fat i dels for at hjælpe den enkelte unge, og samtidig for at styrke antallet af unge i job eller uddannelse. I april måned i år igangsatte udvalget derfor indsatsen Ungegaranti, for at gøre noget ekstra netop for denne gruppe unge. Allerede mindre end et halvt år efter er resultaterne ikke til at tage fejl af.

”Vi satte gang i Ungegarantien for at hjælpe de unge, og jeg må sige, at jeg er imponeret over, at så mange allerede er en del af Ungegarantien. Ud over de virksomheder, der var med til at starte det hele op, er der kommet yderligere til og fem mere er på vej ind. I alt har 16 virksomheder meldt sig, og det viser et stærkt lokalt fællesskab, hvor vi gerne vil yde lidt ekstra for nogen, der står og har brug for det,” siger formand for Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget René Christensen.

Ungegarantien tager udgangspunkt i et 12 ugers forløb, som kan være virksomhedspraktik, eventuelt suppleret med lønnede timer. Præcis, hvordan ordningen skrues sammen, er helt op til den enkelte virksomhed og den unge, og gennem hele forløbet er en virksomhedskonsulent fra jobcenteret tilknyttet, og kan være med til at sætte et godt forløb sammen.

Succes at få unge ud i virksomhederne

Det er Guldborgsund Kommune, der visiterer de unge til projektet, og indtil videre er der 48 unge tilknyttet Ungegarantien. Af dem er 24 lige nu ude i praktik, og to af dem er på GuldBoSund Friplejehjem og Rehabilitering, som har meldt sig som partner i Ungegarantien. Ifølge adm. direktør Dorte Olsen-Kludt er det virkelig en god måde at hjælpe de unge videre på.

”Vi er en multifunktionel virksomhed med rigtig mange opgaver, som de unge kan prøve sig selv af i. Det er alt fra teknisk service, de grønne områder, køkken og restaurant, rengøring, til administrative funktioner, buskørsel og hele det sundhedsfaglige område. Vi håber, at det er en investering, der vil give et positivt afkast i fremtiden, så vi kan få den kvalificerede arbejdskraft, som vi fremadrettet har behov for. Samtidig løfter vi som virksomhed et socialt ansvar over for de unge mennesker, der har brug for hjælp til at få afklaret deres egen retning i tilværelsen,” siger Dorte Olsen-Kludt.

Tobias Nielsen er én af de unge, der er ude i praktik på GuldBoSund via Ungegarantien.

”Det har stor betydning for mig at have noget at stå op til, og lave noget der har betydning for andre mennesker”.

Tobias startede praktikken i opvasken, men viste hurtigt at han har potentiale til meget mere. Så nu er arbejdstiden på GuldBoSund udvidet, og Tobias varetager nu mange flere opgaver end i starten, og bager både småkager og laver sandwich.

”Det er lige præcis de resultater, vi havde håbet på. At unge mennesker der ikke lige har fundet deres sted i livet, kan få en mulighed hos én af virksomhederne her i lokalområdet, hvor de kan få lov til at folde deres kompetencer ud. Kan vi med denne ordning skabe en vej ud på arbejdsmarkedet for et ungt menneske, så er det bare om at få endnu flere med” siger udvalgsformand René Christensen.

Er du virksomhedsejer? Og vil du være med til at gøre en forskel for et ungt menneske? Så læs mere her:

https://www.guldborgsund.dk/erhverv/jobcenter-virksomhedsservice/ungegarantien

Kilde

Foto: ABW