Store Bededag byder på kunstnerskifte i Guldborgsund Kommunes Rådhuspark, Vild Park. Danser og performer Stina Strange giver stafetten videre til billedkunstner Søren Lose, der er den anden af i alt seks kunstnere, der hver måned frem til oktober vil bringe naturen i parken i spil på anderledes og inddragende måder. Det er projektet Metropolis Landskab, der i samarbejde med Guldborgsund Kommune indtager landskabet i Vild Park med iscenesættelser skabt på, med og til stedet.

Siden 2021 har parken omkring Guldborgsund Rådhus været under re-etablering som et led i kommunens Vild med Vilje-indsats. Det er kommunens to huskunstnere Søren Lose og Thomas Seest, der sammen med Teknik & Miljø-forvaltningen har været de drivende kræfter i projektet, Vild Park. Lose og Seest har arbejdet med temaerne bæredygtighed, samarbejde og utopi og skabt en park bygget på både kulturelle, biodiverse og permakulturelle principper, hvor forskellige samtidskunstformater er blevet formidlet specifikt til børn og unge – og de voksne omkring dem.

Frem til den 4. juni indgår Søren Lose også i projektet Performing Landscapes Guldborgsund, der er skabt i samarbejde med Københavns Internationale Teater/Metropolis. Projektet folder Rådhusparkens vilde og anarkistiske potentiale yderligere ud via bl.a. iscenesatte vandringer, sanselige installationer, performances, danse- og lydlandskaber: Værker, der forholder sig til det stykke bynære natur, som Vild Park er.

Om sit arbejde i parken den kommende måned fortæller Søren Lose: ”Vild Park mangler opholdsrum for mennesker, dyr og insekter. Rum, hvor man bare kan være til stede. Jeg ønsker at arbejde med de træer fra parken, som blev fældet lige før vores residency begyndte og andet genbrugstræ som f.eks. gammelt bindingsværktømmer fra Nykøbing.

Med materialet som den primære formgiver og med brug af traditionelle håndværksteknikker vil jeg i løbet af perioden bygge en række multifunktionelle, skulpturelle objekter, som skal være med til at sætte fokus på særlige områder i parken. Objekterne vil løse de umiddelbare behov for hvilesteder og vil blive skabt i dialog med parkens daglige brugere og naturen selv.”

Formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget, Ole K. Larsen, siger: “Vild Park og Performing Landscapes taler ind i flere af Guldborgsunds strategiske indsatser. I Landdistrikter, Kultur og Fritids-udvalget ønsker vi bl.a. at udvikle flere kultur- og kunstprojekter med fokus på klima og bæredygtig udvikling, der involverer og engagerer alle borgere, ikke mindst vores børn og unge. Jeg ser frem til, at parken får nogle opholdsrum, der både vil give mulighed for stille eftertanke, men også for møder og dialog. I Vild Park ser vi konkrete eksempler på, hvordan vi kan arbejde bæredygtigt og understøtte biodiversiteten, og jeg håber en masse borgere vil finde vej hertil og bruge parken aktivt.”

Fredag den 5. maj afslutter Stina Strange sin værtsperiode i Vild Park og overlader parken til Søren Lose. I den forbindelse vil der fra kl. 14-17 være kunstnerpræsentation, bål og let forplejning i Vild Park. Alle er velkomne!

Om Performing Landscapes Guldborgsund

Fra 6. april til 29. september 2023 vil seks kunstnere arbejde i VILD PARK, hver i én månefase – fra fuldmåne til fuldmåne. Hver værtsperiode afsluttes med et event, hvor proces og værk præsenteres, hvor der tændes bål, og hvor publikum inviteres til at gå på opdagelse i og dialog med Vild Park. Ved dette event gives stafetten også videre til den næste kunstner.

De 6 kunstnere er:

Danser og performer Stine Strange, 1. måne: 6. april – 5. maj
Billedkunstner Søren Lose, 2. måne: 5. maj – 4. juni
Billedkunstner Thomas Seest, 3. måne: 4. juni – 3. juli
Billedkunstner Hartmut Stockter, 4. måne: 3. juli – 1. august
Koreograf og performancekunstner Annika B. Lewis, 5. måne: 1. – 31. august
Koreograf og performancekunstner Sarah Lee Armstrong, 6. måne: 31. august – 29. september

Kunstnerne vil undervejs forholde sig til, interagere med og inddrage materialer og elementer fra Vild Park. De vil desuden involvere forskellige borgergrupper i det kunstneriske og praktiske arbejde i parken.

Der er i fri adgang til Vild Park, og alle opfordres til at lægge vejen forbi og følge processen i parken over det næste halve år. Performing Landscapes afsluttes med et fælles event den 29. september – på Kulturnatten i Nykøbing F. – hvor alle kunstnere deltager og skaber et fælles ritual.

Følg Facebook-siden ’Venner af Vild Park’ for nærmere information om Vild Park og om fuldmåne-events.

Foto: Guldborgsund Kommune