Nykøbing Falster Kloster – tidligere Nykøbing F. Hospital, – har sine rødder helt tilbage til Middelalderen.

Kong Frederik d. 2.1 anses for dens egentlige stifter, idet kongen under et besøg på Bønned Slot på Østfalster, udstedte Klosterets første fundats af 22. august 1585.

Klosterets formål er at yde kvinder og mænd, der er hjemmehørende i Lolland-Falsters stift, bolig på Klosteret under betryggende forhold.

Klosterets bygning bestod oprindeligt af et Helligåndshus, der i princippet var en kirke.
Bygningen havde et hvælvet hovedskib og et tårn, som man i 1818 besluttede at nedrive, da bygningens stand ikke var til at redde. Beboerne boede på den tid i et fællesrum og havde deres sengesteder i alkover under pulpituret.

I stedet for Helligåndshuset opførte man Østre Fløj i 1821 og Vestre Fløj i 1833 – idet man genbrugte de gamle munkesten. I de nye fløje kunne lemmerne bo sammen på værelser to og to.

Østre Fløj blev dog allerede nedrevet i 1893 for at give plads til en sygeafdeling, det såkaldte Sygekloster, som stadig ses i dag beliggende overfor Vestre Fløj.
Sygeklosteret blev tegnet af arkitekt H.C. Glahn i historicistisk stil og stod færdigt i 1895.

Bygningen havde et meget imponerende vand- og varmesystem, som skulle gøre opholdet på afdelingen så behageligt som muligt. Ideen med Sygeafdelingen var at beboerne på Klosteret kunne overflyttes til Sygeafdelingen, hvis de i en periode trængte til ekstra pleje. De øvrige beboere forventedes at klare sig selv med begrænset hjælp fra øvrige beboere eller ansatte såkaldte “gang-damer”.

I gennem 1800-tallets anden halvdel blev Klosteret løbende udvidet med nye beboelser. I kronolgisk rækkefølge:

  • Christian den ottendes bygning i 1848
  • Frederik den syvendes bygning i 1862
  • Christian den niendes bygning i 1876
  • Filialen i Nakskov i 1883

Disse bygninger blev opført med moderne bekvemmeligheder som et-værelseslejligheder med eget te-køkken. Toilet og bad var indtil 1980´erne fælles faciliteter.

I 1950´erne overvejede Klosteret nye bygningsudvidelser. Man ønskede sig en hel moderne bygning, hvor alle beboelser var samlet under samme tag. Bygningsforslaget kom fra arkitekt Albert Pedersen. Grundskitsen for bygningen var et borgtårn. Ideen var at bytte bygninger med kommunen, således at man i de gamle bygninger kunne indlogere unge uddannelssøgende, der nemt kunne løbe på trapper, mens de ældre dårligtgående beboere kunne blive betjent med elevator i den nye bygning.

Denne ide blev ikke til virkelighed.

Kunne du tænke dig at læse mere, kan man låne bøger på biblioteket
Bøger der omhandler Nykøbing Falster Kloster:

Nykøbing F. Kloster (dansk) Helle Ålsbøl

Helligåndshus – hospital -kloster (dansk) Niels Christian Rasmussen

Læs mere her: www.klosteret.dk

Foto: ABWN