Lykke Friis stiller skarpt på europæisk politik når hun giver foredrag på det Gl. Bibliotek

En russisk invasion af Ukraine, sabotage af gasledninger, energikrise, en frygt for tredje verdenskrig – og læg dertil Brexit, autoritære bevægelser, pandemi og et selvsikkert Kina. Det håb om en fri og fredelig verden, der voksede sig frem, da Berlinmuren faldt, er godt tre årtier senere lagt endelig i graven.

Den verdensorden, vi i Europa troede, vi kendte, er ved at blive en helt anden. Men hvilken? Og hvad betyder det? Og hvor sikkert er det, at Europa kan holde sammen i kampen mod Putin?
Det giver Lykke Friis sine bud på i sin nyeste bog Tårernes Europa, der er afsættet for dette foredrag.

Der er fortsat håb

I foredraget tager hun tilhørerne med på hendes personlige europæiske opdagelsesrejse – fra Moskva og Rom til London og Kyiv, til det nye jerntæppe i Narva og det centrale Tyskland, hvor Putin boede i Dresden i slutfirserne og hvor Angela Merkel på en række områder svigtede. Anekdoter og pointer illustreres med et personligt fotomateriale.

Mødet med den polske frihedshelt Lech Walesa og Ruslands tidligere præsident Dmitrij Medvedev trækkes ind – alt sammen for at forklare, hvad der bragte os til dette vendepunkt i historien og for at give kvalificerede bud på, hvad der venter os.

Trods titlen er én af hovedpointerne, at der fortsat er håb. Ligesom i 1989 afhænger det Europa, vi får i høj grad af os selv. Og aldrig siden 1989 har der været en så bred erkendelse af, at demokrati og fred i Europa ikke må tages for givet.

 

Om forfatteren

Lykke Friis har altid haft det europæiske som omdrejningspunkt, først som statskundskabs-studerende, forsker, minister, korrespondent i nu som direktør for Tænketanken Europa.

 

Billetter

Arrangementet er gratis. Bestil billet på hjemmesiden eller ved at ringe til biblioteket på telefon 54 73 16 62 i den betjente åbningstid. Arrangementet er støttet af Europe Direct-Sjælland.

 

Hvor: Salen, Det Gl. Bibliotek, Rosenvænget 17,1., 4800 Nykøbing F

Hvornår: 31. Maj kl.: 19:00

Pris: Gratis, husk at bestil billet på hjemmesiden eller ved at ringe til biblioteket.

Foto: ABW